Karva en halloweenpumpa

Är det dags för Halloweenparty? Sätt stämningen med en eller flera jack-o’-lantern. Det är namnet på de klassiska amerikanska halloweenpumporna som är karvade till kusliga grin. Googla gärna olika mönster för att hitta din favorit. Sen gör du så här:

1.) Rita mönstret med en tuschpenna

Använd en svart tuschpenna och rita motivet direkt på pumpan. Ofta är skalet på de traditionella orangea halloweenpumporna ganska glatt så om du ritar fel eller inte blir nöjd är det enkelt att sudda med lite fuktigt hushållspapper.

2.) Markera och skär ut locket

Passa på att även rita ut själva locket. Det är enklare att ha en linje att skära efter än att göra det på fri hand. När du ska skära ut locket så vinkla kniven cirka 45 grader. Då kommer inte locket att ”falla igenom” utan ligga fint på plats. Du kan också skära ut en liten halvcirkel på baksidan av locket så värmen från ljuset hittar ut. Då håller pumpan formen längre.

3.) Gröp ur innanmätet

Använd en sked och gröp ur den ganska trådiga och glatta innehållet. Pumpan ska vara så ren som möjligt inuti och bara ha det tjocka skalet kvar.

4.) Ta vara på kärnorna

Kärnorna kan du göra snacks av. Rensa bort allt fruktkött från dem och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Häll på lite olja och salt och rosta dem i ugnen på 175 grader i ungefär 20–30 minuter.

5.) Skär ut mönstret

Använd en liten vass kniv och skär ut mönstret. Var försiktig och ta tid på dig. Ett trick för att få skarpare kontraster och mer ljus att flöda ut ur pumpan är att skära bort lite av det vita skalet på insidan i vinkel mot öppningarna. Så vinkla kniven ca 45 grader och skär bara bort det vita av skalet som är närmast pumpans ”ögon” och ”mun”.

6.) Mys och rys

Sätt ett värmeljus i pumpan och placera på lämplig mörk plats, helst utomhus. Ju kallare det är desto bättre kommer pumpan hålla formen. Och som alltid när det kommer till levande ljus så gäller det att hålla uppsikt så inte olyckan är framme. Låt Halloweenpartyt börja!

För mer halloweenpynt besök din Karlsson-butik. Just nu har vi många kusliga och rysligt roliga dekorationer inne i varuhusen.