Lys upp hösten!

Sakta men säkert smyger sig hösten på och dagarna får allt färre soltimmar. Plötsligt kan det kännas som att det är natt dygnet runt och mörkret kan upplevas som både tungt och deppigt. Så behöver det inte vara. Hösten kan också vara en av de mysigaste årstiderna! Tänk bara på när man får kura ihop sig under en filt i soffan med tända ljus i hela hemmet. Hur mysigt är inte det?

Förutom mysbelysning och tända ljus behövs givetvis även en belysning som gör att man ser något i sitt hem. Så hur ska man då egentligen tänka för att få till belysningen på rätt sätt? Vi har listat ett par bra tips och tricks!

Börja med funktionsljuset!
När det kommer till belysning brukar man prata om funktionsljus, stämningsljus och allmänljus. Ett bra rum har en lagom dos av alla tre! Börja med funktionsljuset. Var behöver du extra bra ljus? Kanske i läsfåtöljen i vardagsrummet? Vid skrivbordet? Eller på arbetsbänken i köket? Se till att du har ett ljus som hjälper dig i din syssla, men som samtidigt är behagligt för ögonen. Det får inte vara för skarpt.

Jobba med olika ljuskällor & sätt stämningen
Ett vanligt misstag i ett rum är att man sätter upp en taklampa mitt i rummet med förhoppningen om att det ska fungera som ljuskälla över hela rummet. Detta kan lätt ge ett bländade intryck och göra att rummet känns mindre. Jobba istället med fler ljuskällor, för att belysa olika ytor i rummet på olika höjder. Det gör att rummet känns större och mer levande! Dessutom blir det mysigare när rummet blir upplyst av olika mjuka ljus än ett enda skarpt. Dekorationsbelysning är perfekt sätt att piffa upp mörka partier. Lys upp en vacker tavla, eller sätt en ljusslinga i ett mörkt hörn. Det kommer garanterat kännas hemtrevligare!

Avsluta med allmänljus och arbetsljus
Avslutningsvis behöver du ett ljus som du kan slå på när du ska dammsuga, stryka eller kanske välja kläder. Här kommer taklampan in i bilden och du gör klokt i att skaffa en dimmer så att du enkelt kan styra ljusstyrkan utifrån hur stark du vill att den ska vara. På så sätt kan allmänljuset & arbetsljuset kan komma från samma ljuskälla.

Plötsligt blev hösten lite ljusare eller hur?! Ta gärna en titt på vårt breda belysningssortiment för att hitta just de lampor som passar i ditt hem.