Fixa en snygg tavelvägg

Ett av de enklaste sätten att förändra hemma är att byta ut tavlorna, eller samla ihop dem och skapa en snygg tavelvägg. Det finns olika sätt att göra det på. Här kommer ett par tips:

1.) Välj ett färgtema

För att skapa en harmonisk och sammanhängande känsla är det smart att välja ett genomgående färgtema. Låt två eller tre färger vara de mest framträdande i de motiv och foton du väljer att använda.

2.) Eller låt ramarna ha samma stil och färg

Om du å andra sidan vill ha en stor variation i färger och motiv kan du ändå få en sammanhängande känsla om ramarna är i samma stil och färg.

3.) Använd ramar av olika storlek

För att väggen ska kännas levande och intressant behöver du ha minst två olika storlekar på ramarna. Variera också mellan stående och liggande motiv.

4.) Utgå från möblerna

Hur och var ska du sätta tavlorna? Enklast är att utgå från de möbler som finns i rummet. I vardagsrummet brukar soffan vara en bra punkt att centrera tavlorna kring. Kom ihåg att om rummet är stort och luftigt kan du också ha större avstånd mellan tavlorna.

5.) Lägg ut på golvet

Innan du börjar spika i väggen så lägg ut tavlorna på golvet framför dig. Då är det lättare att se hur de ska sitta i förhållande till varandra och vilket avstånd det ska vara mellan dem. Kanske vill du att de ska linjera i över- eller underkant, eller hålla en rak mittlinje? Eller kanske vill du ha en sammanhållen ytterkontur? När du är nöjd med arrangemanget så fota med mobilen för att ha en mall som du kan gå tillbaka och titta på. Skriv också ner hur många cm det ska vara mellan tavlorna.

Bonustips! Om du ofta vill byta motiv är tavellister en bra lösning. Då är det bara att luta tavlorna mot väggen och du behöver inte tänka på att dölja spikhålen. Utgå då från takhöjd och möblemang och bestäm om du ska ha en list, eller kanske två, tre eller till och med fyra stycken tavellister ovanför varandra.