Gardiner – tips och trix

Ett par gardiner kan verkligen göra stor skillnad för ett rum. Det blir genast inbjudande och ombonat, och gardinerna kan också få rummet att se större ut. Här kommer ett par praktiska inredningstips när det gäller gardinupphängning.

GÖR RUMMET STÖRRE

Om gardinstången är exakt lika lång som fönstret är brett så kommer gardinerna att skymma fönstret. Det gör i sin tur att rummet upplevs mindre och mörkare. Så låt gärna gardinstången vara bredare än fönstret och se till att gardinerna hänger vid sidan om det. När mer dagsljus kommer in i rummet upplevs det både större och luftigare.

HÖGRE TAKHÖJD

Istället för att hänga gardinstången precis ovanför fönstret så sätt stången längre upp, gärna så nära taket som möjligt. Det kommer ge intryck av att takhöjden är högre. Det finns också gardinskenor som du kan sätta i själva taket för att ge ett maximalt ”höjd-intryck”.

RÄTT GARDIN FÖR RÄTT SYFTE

Ha inte mörkläggningsgardiner i rum som behöver ljus, och ha inte skira spetsgardiner i ett sovrum där du vill ha det mörkt. Med andra ord, låt inte enbart gardinens färg och stil avgöra var den ska vara, utan tänk också på vilket syfte gardinen ska fylla.

RÄTT LÄNGD

Om gardinen är för lång och släpar i golvet kommer den att samla damm. Om den är för kort kan det se märkligt ut, som att den blivit avklippt. Mät därför noga så du får rätt längd. Vill du ha långa böljande gardiner så se till att de slutar en centimeter ovanför golvet. Det kommer göra städningen mycket enklare.

MAFFIGARE INTRYCK

Ibland kan ett stort fönsterparti kräva ”mer” gardiner, alltså flera våder. Det är enkelt fixat med långa gardiner som ändå veckas. Häng upp två våder intill varandra och göm glipan i ett veck.

SNYGGT FALL

För att få gardinerna att hänga så snyggt som möjligt bör de strykas, det gäller även hellånga gardiner (undantaget linne där mycket av looken är just det skrynkliga). Ofta är det enklast, och ger bäst resultat, om tyget är lite fuktigt. Bomullsgardiner stryks med fördel på rätsidan, andra material på avigsidan. Titta alltid på tvättrådslappen för rätt temperatur.