Så gör du altanen vårfin

Fåglarna har börjat kvittra och ur knopparna har blommorna tittat fram. Kanske har du sett årets första nyckelpiga vilandes i busken eller ett bi surra förbi. Nu när våren äntligen knackat på dörren har det blivit dags för årets piff på altanen.

1. Fixa ytorna på uteplatsen
Är golvet eller väggarna smutsiga är det bra att börja med en tvätt. Använd gärna en borste och kolla upp vilken rengöring som lämpar sig bäst för just ditt golv. När underlaget blivit helt torrt lönar det sig att olja in dina plankor. Oljan ska tränga in sakta i träet för få det impregnerat, vilket också ger en jämn och fin yta. Har ditt golv emellertid blivit slitet kan det behövas slipas innan du behandlar det, vilket då smidigast görs med en slipmaskin tills du tycker att ytan fått nytt liv. Passa även på att plocka fram en borr- eller skruvdragare för att säkra eventuella lösa delar.

2. Fräscha upp med ny interiör
När grundarbetet är klart kommer möblerna in i bilden. Då kan det vara värt att fundera över hur många ni är som ska avnjuta altanen och ifall vädertåliga sittmöbler behöver inhandlas. För den som vill ägna detaljerna en extra tanke ligger just nu ljusslingor och korgar helt rätt i tiden. Annars finns det inget som sätter myskänslan på altanen bättre än ett par mjuka kuddar, en snygg matta och en varm pläd att vira in sig i när vårvinden leker.

3. Plantera dina favoritväxter
Ser gräsmattan ut att vara i gott skick och trädens grenar växer under kontroll, då är nästa steg att se över rabatten. Har solen hittat bakgården? Härligt! Men låt dig inte luras, än kan det vara för tidigt att sätta dina örter i jord. Däremot finns det mängder av växter som klarar av den fortfarande kyligare natten. Ett bra tips är att sätta bubbelplast eller säckväv runt dina krukor så håller de sig pigga dygnet runt.

4. Bygg en egen fågelholk
Vill du dessutom göra det hemtrevligt för djurlivet rekommenderar vi att bygga en egen fågelholk eller ett insektshotell. Hos oss hittar du färdiga kit perfekt för barnen att pyssla med. Visste du att olika frön lockar olika fåglar? Exempelvis brukar hampfrön gå hem hos gråsparven och blåmesen medan talgoxen och domherren gärna äter solrosfrön.

Sedan är det bara att hälla upp kaffet och njuta av utsikten – bakgården är redo för både grillfest och hemmapicknick. Dags att bjuda in gästerna!