Så lyser du upp din trädgård i vinter

För att lyckas med din utomhusbelysning behöver du en genomarbetad plan. Börja med att göra en översikt över din trädgård med din existerande belysning och gatubelysning. Sen är det bara att sätta igång och skapa ett vackert ljusskådespel som lyser upp i mörkret.

Entrén. Vid ytterdörren är det viktigt med belysning för att hitta nyckelhålet enkelt och för att ge ett välkomnande intryck, men tänk på att inte blända de som ska passera dörren. Kombinera ljuset vid ytterdörren men belysning över gången som leder fram till entrén.

Husfasaden. När du ska ljussätta fasaden är det viktigt att ha inomhusbelysningen tänd för att se hur den påverkar utomhusmiljön, samma gäller när du ska belysa trädgården. Placera ingen belysning precis ovanför fönster så slipper du bli bländad när du tittar ut genom fönstret. Ett vackert sätt att belysa fasaden är underifrån med en riktad spotlight, vilket ger fasaden en annorlunda och vacker karaktär.

Trädgård. Försök hitta ett fint samspel mellan ljus och skuggor, där du inte belyser varje kvadratmeter utan fokuserar på ytor och föremål som blir estetiskt vackra, som exempelvis träd, buskar eller rabatter. Lek med vinklar och prova dig fram tills du hittar det alternativ som känns bäst.

Träd. När du ska ljussätta träd är det viktigt att ta hänsyn till vilken sorts träd det är.
Har du lövträd bör du ljussätta dem ovanifrån för att skapa ett vackert månljus. Tallar blir istället vackrare när du belyser dem underifrån.

Rabatter. I trädgården vill vi skapa rymd. Testa därför att ljussätta miljöer både nära och lite längre ifrån huset. Vill du skapa lite mer mystik runt rabatten kan du använda dig av markstrålkastare.

Garageuppfart. Att ha ledljus vid garageuppfarten både underlättar och minskar det kusliga mörka vinterintrycket när du exempelvis ska kånka in alla matkassar. Har du ett träd eller en rabatt i närheten så har du ett ypperligt tillfälle att ge vackert ljus runt bilen.

Ta fram ljuskonstnären i dig – lycka till!

 

Rekommendation 1.
För större projekt krävs att en behörig utför ur säkerhetssynpunkt. Ta kontakt med en fackman eller elektriker och diskutera dina idéer.

Rekommendation 2.
Glöm inte att installera en jordfelsbrytare som bryter strömmen direkt om ett fel uppstår.