Tvätta miljösmart

Tvätta miljösmart

Det finns många fördelar med att tvätta miljösmart: det drar inte lika mycket energi, det minskar hushållets driftkostnader, kläderna håller längre och givetvis minskar miljöpåverkningen. Här kommer ett par tips för att tvätta mer hållbart:

1.) Vädra
Många kläder slängs i tvättkorgen på rutin när de egentligen bara behöver vädras för att bli fräscha igen. Prova att hänga ut tröjan, t-shirten eller toppen ett par timmar och använd dem sen igen.

2.) Sortera efter hur smutsiga kläderna är
Ett lätt smutsat klädesplagg behöver inte tvättas tillsammans med ett hårt smutsat klädesplagg bara för att de har samma gradtal på tvättlappen. Separera dem och se nästa punkt.

3.) Tvätta i lägre temperatur
Om inte klädesplagget är hårt smutsat blir det allt som oftast lika rent i ett lägre gradtal. Att tvätta i lägre temperaturer är ett effektivt sätt att minska driftkostnaderna.

4.) Fyll upp maskinen
Det finns tvättmaskiner som kan känna av tvättvikt och automatiskt dosera korrekt mängd tvättmedel och vatten, men de flesta tvättmaskiner använder lika mycket vatten och energi oavsett hur många kläder som tvättas. Därför är det mest ekonomiskt och miljösmart att fylla upp maskinen och inte köra den halvtom.

5.) Kör kortprogram
Detta hör ihop med punkt 2 och 3. Är det inte ingrodda fläckar på kläderna räcker det med att köra på kortprogram.

6.) Dosera rätt
Lita på doseringsmängden som står på tvättmedelspaketen. Det blir inte renare för att man har i mer tvättmedel. Anpassa också mängden efter hur hårt vattnet är. I Sverige har de flesta mjukt vatten vilket inte kräver lika mycket tvättmedel.

7.) Häng upp till tork
Har du möjlighet under sommarhalvåret är förstås den mest energieffektiva torkningen att hänga ut kläderna och låta solen och vinden ta hand om dem.