Dags att förkultivera!


Närodlat smakar alltid bäst! Och hur mysigt är det inte att odla och sköta om sina egna grönsaker? Det lilla problemet är ju bara att den varma säsongen i Sverige är så kort att odlingen inte riktigt hinner komma igång. Men, det finns en lösning! Du kan nämligen göra en liten tjuvstart som kallas förkultivering. Detta innebär att blommor och grönsaker kan börja odlas inomhus redan under våren, för att sedan flytta ut och blomstra i sommarvärmen. På Karlsson har vi allt du behöver för din egen odling och med hjälp av vår leverantör Econova med varumärket Weibulls har vi tagit fram de rätta tipsen för att du ska lyckas med din förkultivering. Allt du behöver som fröer, såkrukor, jord, trädgårdshandskar, trädgårdsverktyg osv finns självklart i våra varuhus.

Så här gör du:

 1. Ställ fram ett par krukor som du fyller med såjord och peta ner några frön med glesa avstånd. Täck sedan över med ett tunt lager jord.
  Tips! Små och känsliga groddplantor trivs bäst i den jorden eftersom den är milt gödslad. Sanden i jorden ger också bra dränering. Basilika, plocksallat och prydnadsgräs föredrar breddsådd. Det innebär att du sår många frön över en större yta.
 2. Spraya lite vatten över och låt jorden vara fuktig hela tiden.
  Tips! Sprayflaska gör att vattnet sprider ut sig och förhindrar att fröna klumpar ihop sig. Får fröna för mycket vatten kan de drabbas av rothalsröta.
 3. Ställ sådden i rumstemperatur. Se också till att sådden luftas ordentligt.
  Tips! Om du inte har ett lock till krukan/lådan kan du lägga över lite plastfolie som du gör små hål i.
 4. När de första skotten börjar titta upp ska de placeras ljust och svalt för att kunna växa sig starka. Först tittar hjärtbladen ut. De ser inte ut som den färdigvuxna växten utan är mer som växternas mjölktänder. De trillar helt enkelt av när de riktiga karaktärsbladen börjar växa ut.
  Tips! Använd tillskottsbelysning till växterna. Belysningen kompenserar för den höga inomhustemperaturen och balanserar upp ljuset och temperaturen bättre.
 5. När karaktärsbladen har kikat fram börjar det bli för trångt i såbädden. Då är det dags för omskolning, vilket innebär att odlingen får flytta till en större kruka, med ny jord. Tips! Efter ca 2-3 veckor har plantan anpassat sig efter sitt nya hem. Då går det bra att tillsätta lite näring i vattnet så växer den till sig ytterligare.
 6. Slutligen är det dags för utplantering! Låt plantorna vänja sig vid att stå ute ca 1-2 veckor innan utplanteringen, genom att ställa ut krukorna. Undvik dock direkt solljus. När risken för nattfrost är över är det fritt fram att plantera!
  Tips! Vissa plantor är extra känsliga mot solen. Skydda dem genom att lägga en fiberduk över dem de första dagarna.

För mer tips och information om förkultivering, besök www.weibulls.com.
Bild: Weibulls