Hitta rätt ljuskälla

Att välja ljuskälla kan vara riktigt trixigt och det finns ju en hel djungel av ljuskällor att välja mellan.  Vi har därför sammanställt en guide för hur du ska tänka när du ska välja rätt ljuskälla till rätt armatur.

KELVIN – FÄRGEN PÅ LJUSET
Kelvin (K) anger ljusets färg eller rättare sagt dess ”färgtemperatur”. Lägre Kelvin-grader innebär ett varmare sken. Allt under 3000K brukar kallas varmvitt. En glödlampa har en färgtemperatur på ca 2700K. Ljuskällor som har över 3000K är perfekta på platser där du behöver starkare belysning som exempelvis i badrummet, i hallen eller vid en arbetsyta. I vardagsrummet önskar man oftast mer en mysig känsla och där är ljuskällor med 2200 K perfekta.

LUMEN – LJUSFLÖDE
Lumen (lm) är ett mått på det totala ljusflödet från en lampa, d.v.s. mängden ljus lampan avger i alla riktningar. I tabellen nedan kan du se ljusflödet, hur många lumen lampan ska ha för att du ska få lika mycket ljus som till exempel en 25 W eller 60 W glödlampa tidigare gav.
Visste du att: Om du byter en glödlampa mot en LED-lampa sparar du pengar! På 6h användning om dagen sparar du enligt kolumn.

ATT VÄLJA RÄTT LAMPA
I många fall är formen en ren smaksak, men i vissa fall krävs en viss form för att lampan skall få plats eller för att lampskärmen skall kunna fästas på lampan. Lampans höjd och bredd anges på förpackningen. Observera också att det finns olika storlek på socklarna.